Ismertető

A COMPASS projekt célja egy olyan országos szintű adatbázis létrehozása, karbantartása és folyamatos működtetése, amely a magyar könyvtárakban elektronikus formában elérhető, kurrens és archív tudományos adatbázisok listáját összegyűjti, rendszerezi és az egyéni felhasználók számára közszolgáltatás jelleggel, ingyenesen és korlátozás nélkül, szabadon hozzáférhetővé teszi - annak érdekében, hogy a magyarországi és a határon túli felhasználók számára naprakész információt biztosítson az adott pillanatban hozzáférhető elektronikus tudományos tartalmak elérésének lehetőségeiről.

A COMPASS egy elektronikus katalógus: a hazai intézmények által nemzeti licenc vagy egyéni előfizetés keretében beszerzett elektronikus tudományos tartalmak, illetve saját fejlesztésű adatbázisok keresőfelülete. A COMPASS jelenleg az EISZ Nemzeti Program keretében előfizetett adatbázisokat tartalmazza, az intézmények egyéni előfizetéseivel és saját fejlesztéső adatbázisaival a későbbiekben bővítjük az adatbázist.

A projektet az EISZ Titkárság és az MTA KIK Informatikai Üzemeltetési Osztály munkatársai tervezik és valósítják meg, illetve működtetik a jövőben. A fejlesztést, valamint a rendszer használatához kötődő digitális oktatási anyagok előállítását a SKOLL Learning Technologies Kft. végezte több mint 10 éves LMS rendszerek fejlesztéséhez és e-learning megoldásokhoz kötődő tapasztalataira támaszkodva.

Észrevételeiket, javaslataikat az eisz@konyvtar.mta.hu email címen várjuk.